De la medic de familie la afacere cu produse handmade

În spatele unor povești de succes se află oameni cu suflete calde, oameni în plină dezvoltare, oameni plini de creativitate și originalitate, oameni care au avut curajul de a merge pe drumurile antreprenoriatului și care îndrăznesc să iasă din tiparele societății în care trăim.
 
Lavinia Sărmășan este o femeie caldă și primitoare. Are 39 de ani, este din Oradea, are un soț minunat și împreună au o fiică deosebită, iubită și prețuită enorm.

De aproximativ 3 ani și-a descoperit pasiunea pentru handmade, după ce în copilărie se juca cu mărgelele mamei ei.
 
De profesie este medic de familie, a vrut un business care să îi permită să fie prezentă în viața familiei și care să îi ofere avantajul de a fi aproape în educația și buna dezvoltare a Iuliei.
 

Anca Ungureanu: Ce îți doreai să fii când erai mică?
 
Lavinia Sărmășan: Când eram mică mă pasionau mărgelele și paietele mamei mele. Mama a lucrat de acasă la rândul ei. Făcea broderie la mașina de cusut și avea tot felul de mărgeluțe și paiete. Țin minte cufărul în care găseam mereu ațe de cusut, mărgele, paiete, ace, foarfeci, etc, dar și entuziasmul meu care era același de fiecare dată când deschideam „cufărul fermecat”.
Pot să vă dezvălui un secret pe care nu multă lume îl știe, iar cei cărora le-am povestit li s-a părut extrem de haios. Atât de mult adoram paietele și mărgelele încât le mâncam pe ascuns, la propriu!
 
Între timp, știu că m-a mai pasionat la un moment dat și medicina. Țin minte că pe la de 10 ani mă pasiona tot ce era legat de vindecare.

Anca Ungureanu: Cum a apărut pasiunea asta pentru lucru manual?
 
Lavinia Sărmășan: Pasiunea mea pentru frumos și lucru manual a apărut deoarece iubesc tot ce înseamnă artă. În momentul în care creezi accesorii, ai libertatea să te joci cu formele și culorile, să lucrezi în voie.

Țin minte că la orele de desen (prin clasa a VII-a) eram mereu invitată în fața clasei pentru că reușeam să realizez cele mai reușite picturi și știam să combin perfect culorile, spre deliciul profesoarei de desen.
 
Anca Ungureanu: Cum ți-ai găsit curajul de a avea propria afacere și cum ai evoluat în ultimul an?
 
Lavinia Sărmășan: Curajul de a-mi face propria afacere în domeniul handmade a venit prin susținerea și sprijinul celor dragi ș a unor prietene bune care m-au încurajat să fac o afacere din pasiunea mea.
 
E frumos să vezi cum se materializează încetul cu încetul, tot, deși procesul are loc în pași mici și mai ales cu multă răbdare.
 
Evoluția din ultimele luni a fost una frumoasă. Am avut ocazia să cunosc persoane deosebite și munca să îmi fie apreciată tot mai mult.
 
Bucuria cea mai mare vine însă din faptul că în fiecare creație de-a mea pun o mică părticică de suflet.

Anca Ungureanu: Cum ai încuraja o femeie care își dorește un mic business și este la început de drum?
 
Lavinia Sărmășan: Cum aș încuraja orice femeie la început de drum? Părerea mea este că trebuie sa îți urmezi visul și inima, chiar dacă de cele mai multe ori nu ți se dau șanse de către cei din jur.
Ba că e greu, ba ca nu vei reuși, ba că vei da de multe piedici și greutăți.
Până la urmă e viața ta și hotărârea ta, independentă de cei din jur.
E vorba de experiența ta.
Important e sa ai curajul necesar pentru a-ți urma visul și pasiunea.
 
Anca Ungureanu: Spune-mi un lucru pentru care ești recunoscătoare și care te încântă la afacerea ta.
 
Lavinia Sărmășan: Sunt recunoscătoare pentru multe lucruri, dar recunoștința cea mai mare vine din faptul că pot aduce bucurie prin creațiile mele și din faptul că reușesc sa fac ceea ce iubesc.
Când faci ceea ce iubești bucuriile și recunoștința vin din toate părțile. Și viața e privită din alta perspectivă. Totul e mult mai frumos!
 
Anca Ungureanu: Ai avut emoții la deschiderea firmei?
 
Lavinia Sărmășan: Am fost entuziasmată la deschiderea firmei și am pornit cu multă speranță și cu inima deschisă pe noul drum.
 
Anca Ungureanu: Cărei categorii de persoane te adresezi și ce produse handmade realizezi?
 
Lavinia Sărmășan: Prin creațiile mele mă adresez tuturor persoanelor iubitoare de frumos și de artă, celor care iubesc combinațiile îndrăznețe și inedite de culori, celor care iubesc mărgelele, iubitoarelor de flori și nu în ultimul rând celor care apreciază lucrul de mana.
Creez o gama variată de accesorii unicat lucrate manual. Începând de la cercei, coliere florale , coliere cu mărgele și perle și până la brățări, brâuri, inele si cordeluțe.

Anca Ungureanu: Valoarea lucrului de mână este destul de subestimată. Ce te face să continui pentru a rezista pe piață?
 
Lavinia Sărmășan: Din păcate, creațiile handmade nu sunt apreciate la adevărata valoare. De cele mai multe ori un accesoriu unicat îți poate lua de la câteva ore pana la 1-2 zile (brâuri de exemplu).
 
Ce mă face sa merg mai departe chiar dacă lucru manual nu e apreciat la adevărata lui valoare? Dragostea pentru frumos, pasiunea, pacea sufletească pe care mi-o conferă fiecare creație si bucuria de a oferi cuiva ceva unic și plin de iubire.
 
Nu se pot compara cu nimic liniștea și pacea sufletească, atât de necesare într-o lume agitată.
 
Anca Ungureanu: Ești foarte talentată. Te-ai gândit vreodată să urmezi cursuri de design?
 
Lavinia Sărmășan: Mulțumesc din suflet pentru aprecieri!
Nu m-am gândit la cursuri de design, însă m-am gândit la cursuri de perfecționare. De exemplu, în crearea accesoriilor, precum și a florilor din pastă de modelaj. Și cursuri care să mă ajute în dezvoltarea mea pe viitor.
Îmi plac provocările și nu îmi place să mă plafonez. De aceea, încerc mereu lucruri în arta handmade.
 
Anca Ungureanu: Cum vezi evoluția ta în viitor?
 
Lavinia Sărmășan: Îmi doresc mult ca munca mea să ajungă să fie apreciată și peste hotare, să realizez un site unde să îmi pot expune toate creațiile. Și prin creațiile mele să aduc o rază de bucurie fiecărei persoane care îmi poartă accesoriile.
 
Anca Ungureanu: Unde putem vedea mai multe produse realizate de tine?
 
Lavinia Sărmășan: Deocamdată produsele mele se pot vedea doar pe pagina mea de Facebook: Handmade with love by Lavinia , precum și pe Instagram: handmade_with_love_bylavinia.
 
Anca Ungureanu: Pe final, care consideri că este cel mai important sfat pentru a ne urma visurile?
 
Lavinia Sărmășan: Cred că nu se poate da un sfat în privința asta.
Fiecare e unic, fiecare are visurile sale și îndrăznește mai mult sau mai puțin să le pună în practică.
Consider că atât susținerea familiei, cât și pasiunea sunt primordiale. Iubirea celor dragi îți dă aripi și curajul de a depăși barierele de genul „Nu pot”, „Nu voi reusi” „Nu cred ca reusesc”.
Când ești înconjurat de iubire nu are cum sa nu îți reușească.
 
Există totuși un ingredient comun pentru a ne urma visurile.
Trebuie să redevenim copii pentru a înlătura obstacolele și fricile. Să lăsăm copilul interior sa meargă înainte cu curaj și lucrurile se aranjează de la sine.
Mereu am considerat că putem învăța multe lucruri de la copii. Entuziasmul și bucuria, perseverența, dăruirea și curajul pe care le depun în realizarea fiecărei sarcini…
 
Cred că așa trebuie să redevenim și noi! Să avem din nou trăirea unui copil și toate visele se pot materializa.

Te poate interesa și:

Trebuie să decizi ce vei face pentru că viitorul tău profesional depinde doar de tine

Să răspândim entuziasm, mulțumire și recunoștință și vom reuși să avem rezultate și în business!

Probleme cu organizarea? Iată câteva sfaturi care te-ar putea ajuta!

Dacă te-a inspirat sau motivat, inspiră și tu, distribuind articolul în rețelele sociale!

Toate cele bune,

Anca Ungureanu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s