Drumul de la consilier de vânzări la creator handmade cu Rodica Savici | RoSa Handmade Boutique | Eleganță și artă la superlativ

Numele ei este Rodica, este din Târgovişte , are 42 de ani şi este mama unui băiat de 15 ani, de care este tare mândră. De aproximativ 5 ani, a descoperit lucrul cu mărgelele . A fost mai întâi o pasiune, iar acum a devenit un stil de viaţă. Dacă trece o zi fără să „mărgelescă” , parcă nu se simte împlinită.

Acestă femeie este pentru mine o sursă de inspiraţie din multe motive, dar unul dintre ele este faptul acesta de a avea curaj să pornescă în lumea lucrului manual, creării de accesorii unicat ce necesită multă muncă şi o imaginaţie bogată. Şi pentru că am ales să ofer inspiraţie, i-am pus, Rodicăi, câteva întrebări pentru a completa seria de interviuri inspiraţionale din Femeia Antreprenor.

Împreună descoperim astfel femei, visuri, ambiţie, curaj, însă mai presus de toate descoperim oameni care au ales „altfel”.

Anca Ungureanu: Rodica, cum ai ales să îţi urmezi visul? 

Rodica Savici: Atunci când am început să lucrez bijuterii din mărgele, acesta era doar un hobby, ceva care să mă relaxeze.

În acelaşi timp, îmi oferea şi o utilitate practică: faptul că puteam purta creaţiile mele şi puteam să mă mândresc că am o bijuterie unicat creată chiar de mine. 

Aveam un serviciu stabil. Eram consilier de vânzări la o firmă importantă din oraş.

Cu timpul , jobul meu a început să îmi ofere din ce în ce mai puţine satisfacţii. Mă simţeam din ce în ce mai atrasă de lumea magică a bijuteriilor unicat, create din mărgele, aşa că, acum vreo doi ani , am renunţat la job şi m-am dedicat în totalitate mărgelelor.  

Anca Ungureanu: Cum te simţi acum , când creaţiile tale sunt purtate de atâtea femei rafinate? Care este reacția atunci când ele își primesc bijuteriile?

Rodica Savici: E un sentiment nepreţuit. Nici nu ştiu dacă pot descrie asta în cuvinte pentru cititoarele tale, Anca! 

Îmi dă un sentiment de împlinire atunci când primesc mesaje de la cliente care îmi spun cât de fericite sunt când participă la un eveniment, sunt admirate şi primesc complimente la adresa bijuteriilor create de mine. Acesta este şi motivul pentru care am ales acest drum, simt că mi-am găsit adevărata menire! 

De cele mai multe ori, fotografiile pe care le fac nu reuşesc să reflecte în totalitate realitatea. Majoritatea creaţiilor mele sunt lucrate pe comandă, personalizate după dorinţa clientelor. Întotdeauna ţin legătura cu clienta pe parcursul execuţiei, trimit clientei poze din diverse etape, o întreb dacă este multumită sau trebuie modificat ceva etc.  Trimit şi poze cu produsul finalizat, înainte de a-l expedia. Dar cum am spus mai sus, pozele nu reuşesc să surprindă în totalitate realitatea, aşa că atunci când deschid coletele de la mine, unele doamne sunt plăcut impresionate şi îmi spun că sunt foarte încântate de bijuteria lor şi că e mult mai frumoasă în realitate.

RoSa Handmade Boutique
RoSa Handmade Boutique

Anca Ungureanu: Ai fi crezut vreodată că o să contribui la accesorizarea vestimentaţiei lor? 

Rodica Savici: Acum câţiva ani , nici nu visam să ajung unde sunt acum. Mă jucam doar!

Astăzi, mă mândresc cu faptul că unele din creaţiile mele au ajuns peste hotare: în Canada, Spania sau Anglia.

Mai am mult până să ajung un designer faimos de bijuterii handmade, dar sunt foarte încântată de ceea ce fac şi de faptul că doamnele care au o bijuterie făcută de mine, sunt foarte fericite cînd poartă creaţiile mele.  

Anca Ungureanu: Ceea ce faci tu necesită multă migală, răbdare și atenție. Cum reușești să le îmbini? 

Rodica Savici: E adevărat că e o muncă migăloasă , care solicită mult şi vederea pentru că lucrez cu mărgele extrem de mici (1,8 – 2 mm ) , dar este ceva ce pe mine mă relaxează şi fac cu tot dragul.

Atunci când faci ceva cu pasiune, nu e o corvoadă. Şi cred că asta e cheia succesului.  Orice lucru ai face în lumea asta, dacă îl faci de drag, nu doar din nevoia de bani, se va reflecta în produsul final şi în calitatea sa.  

Anca Ungureanu: Cum ai reușit să înveți arta de a vinde?  

Rodica Savici: Pentru mine a contat foarte mult experienţa anterioară , cea de consilier vânzări , de care îţi spuneam mai devreme.

Eram deja familiarizată cu anumite tehnici de vânzări directe (faţă în faţă).

Situatia se schimbă, atunci când e vorba de vânzări prin intermediul internetului deoarece în afara creării efective a produsului, trebuie să ai şi poze de calitate, trebuie să concepi şi un text care să atragă, trebuie să te şi promovezi în mediul online. Sunt multe de luat în calcul.

O dată ce am reuşit să am primele vânzări, restul a venit de la sine.

Un client mulţumit, te va recomanda întotdeauna . Aşa că, m-am axat pe calitate şi produse unicat sau serie limitată.

În plus, simplul fapt că o clientă poartă la un eveniment, o bijuterie creată de mine, este un fel de publicitate pentru mine pentru că noi femeile, întotdeauna ne întrebăm prietenele de unde şi-au luat un lucru care ne place, nu-i aşa?  

Anca Ungureanu: Oferi calitate înainte de toate. Cum faci față concurenței?  

Rodica Savici: Încerc să îmi creez încet-încet, o nişă a mea.  Sunt conştientă că cele mai multe dintre produsele pe care le ofer eu, nu se adresează oricui şi nu sunt destinate purtării zi de zi, ci doar la evenimente.

În ciuda faptului că sunt mai scumpe decât alte bijuterii de pe piaţă, bijuteriile unicat , ieşite din comun, vor atrage întotdeauna femeile. Sentimentul acela că eşti specială , pe care ţi-l dă o bijuterie unicat, va învinge mereu în faţa preţului. Iar florile sunt o altă mare pasiune a femeilor.

Ce femeie nu iubeşte florile? Şi atunci când bijuteria este o floare care nu se va ofili niciodată , sigur vei dori să o ai!

Cât despre concurenţă, ce pot să spun?

E loc sub soare pentru toată lumea. Eu cred în ceea ce fac , ofer produse de calitate, create cu drag, ceea ce le face pe clientele mele să revină cu alte comenzi şi să mă recomande prietenelor.

Fiecare trebuie să-şi găsească un stil , să-şi creeze o identitate în lumea asta vastă a bijuteriilor handmade şi sigur se vor găsi cliente pentru toate creatoarele. 

Anca Ungureanu: Cum te simți ca antreprenor și cum vezi evoluția ta în viitor?  

Rodica Savici: Deşi încerc să gândesc ca un atreprenor (pentru că e nevoie şi de strategie şi de promovare pentru a te face cunoscut), eu mă consider mai mult un artist.Pe partea de antreprenoriat, sunt la început de drum , încerc să învăţ „din mers” şi să mă adaptez în permanenţă, noilor cerinţe, dar sufletul meu va ramâne un suflet de artist indiferent ce strategii noi de marketing voi învăţa.

Anca Ungureanu: Ne spui o idee de supraviețuire în acest domeniu? Ce îți trebuie mai exact ca să reziști pe piață?  

Rodica Savici: Ca să rezişti pe piaţă, trebuie în primul rând, să oferi calitate. Ceea ce este cu adevarat decisiv, este diferenţierea de concurenţă. Dacă în cadrul gamei tale de produse (în cazul meu – bijuterii), oferi ALTCEVA decât ceilalţi , va exista întotdeauna cerere pentru produsele tale.

Din păcate, văd din ce în ce mai mult, în piaţa bijuteriilor handmade că se copiază foarte mult. Acei creatori care copiază, cât şi cei care se plâng că sunt copiaţi, nu înţeleg un lucru fundamental. Atâta timp cât faci un lucru care se poate copia cu uşurinţă sau copiezi produsul altcuiva, exista riscul ca potenţialul client interesat de respectivul produs, să „migreze” către altcineva, care oferă acelaşi lucru. Adică să cumpere de la altul, iar „afacerea” ta, se va prăbuşi la un moment dat.

Eu recomand tuturor originalitatea şi creativitatea pentru un succes garantat.

Anca Ungureanu: De ce handmade și nu altceva?  

Rodica Savici: Pentru că asta mă defineşte , mă împlineşte şi mă face fericită. Am avut mai multe joburi de-a lungul timpului şi fiecare a fost pentru mine o experienţă. Mi-au oferit la momentul respectiv, satisfacţii materiale.

Acum este diferit deoarece ceea ce primează, este satisfacţia sentimentală. Nimic nu se poate compara cu fericirea pe care ţi-o oferă un telefon sau un mesaj de la cineva care tocmai a primit coletul cu bijuteria comandată sau a fost cea mai admirată de la o petrecere pentru că purta o bijuterie unicat. 

RoSa Handmade Boutique

Anca Ungureanu: Planuri de viitor?  

Rodica Savici: Oh, da! Intenţionez ca în viitor, să ţin nişte ateliere şi cursuri la care să se poată înscrie persoanele care doresc să înveţe să creeze bijuterii din mărgele. Atunci când am timp, lucrez la cursuri cu instrucţiuni (scris + foto pas cu pas), pentru anumite bijuterii, pe care intentionez să fie în format PDF, pentru a putea fi descărcate de doritore , dar mai am de lucru.

Tot printre planurile mele se numără şi deschiderea unui magazin de desfacere pentru bijuteriile mele, un fel de expoziţie cu vânzare care să aibă încorporat şi atelierul. Persoanele care intră în magazin, au astfel ocazia să poată să vadă cum ia naştere o bijuterie. 

~~~

Acesta a fost Rodica, căreia îi mulțumim mult pentru timpul acordat și pentru că ne-a împărtășit din experiența ei.

Creațiile ei pot fi admirate și comandate accesând următoarele link-uri: Rodica Savici sau RoSa Handmade Boutique

Te-a inspirat, motivat sau ajutat? Dă vestea mai departe distribuind articolul în rețelele sociale!

Până data viitoare, vă doresc toate cele bune! 😊

Anca Ungureanu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s